Boğmaca Yenidoğan Bebeklerde Neden Tehlikelidir ve Neden Aşı ile Önlenmelidir?

Boğmaca Yenidoğan Bebeklerde Neden Tehlikelidir ve Aşı İle önlenmelidir?

Boğmaca, öksürük nöbetleri ve solunum sıkıntısı ile kendini gösteren ciddi bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bulaşıcılığı yüksek bir hastalıktır. Boğmacaya yakalanan bir kişi 12-17 kişiyi hasta edebilir. Her yaşta görülebilir fakat özellikle bebekler ve küçük çocuklar için tehlikeli ve ölüme neden olabilen bu hastalık, şu riskleri taşır:

  • Bebekler İçin Yüksek Risk: Boğmaca bileşeni içeren Karma aşıların ilk dozu 2.ayda uygulanmaya başlandığından ve aşı ile bebekler ancak 2. Doz aşı uygulandıktan (4 aylıkken) sonra ve yaklaşık 5 aylık olduklarında koruması başladığından 4-5 aydan küçük bebekler, boğmaca enfeksiyonuna karşı yüksek risk altındadır. Bu yaş grubunda boğmaca, hastaneye yatış ve hatta ölümle sonuçlanabilecek ciddi komplikasyonlara yol açabilir.Her ne kadar anneden geçen antikorların bu dönemde bebekleri koruması beklensede, son yıllarda dünyada ve ülkemizde yenidoğan dönemi boğmaca vakalarında önemli bir artış gözlenmektedir. Bu da anneden bebeğe yeterince koruyucu antikor geçmediğinin ve annelere gebelik döneminde yapılacak boğmaca aşısı hatırlatma dozu ile oluşacak yüksek antikor cevabının bebeğe plasenta yoluyla yeterli düzeyde antikor geçmesinin sağlanması gereğini göstermektedir. Dolayısıyla gebelik döneminde annelerde boğmaca aşısı uygulaması yoluyla nın önemini göstermektedir.
  • Bulaşıcılık: Boğmaca çok kolay bulaşır. Bilinen en bulaşıcı hastalıklardan birisidir. Hem yaygın aşı uygulaması, hem de yetişkinlerin bir kısmı boğmacayı semptomsuz olarak geçirdiğinden çevrede boğmaca bulaştırabilecek bakteriye sahip olan kişinin anlaşılması her zaman mümkün değildir. Aşılanmamış kişiler hastalığı bebeğe taşıyabilir. Boğmacaya karşı bağışıklık genellikle zamanla azalır, bu nedenle birçok yetişkin boğmaca taşıyıcısı olabilir ve farkında olmadan hastalığı bulaştırabilir.
  • Diğer Komplikasyonlar: Bebeklerde boğmaca; zatürre, havale geçirme, nefes durması (apne) ve nadiren de olsa beyin hasarına yol açabilir. Yetişkinlerde ise genellikle uzun süreli öksürük ile kendini gösterir. Boğmacaya bağlı bu öksürük, şiddetli ve haftalarca süren öksürük nöbetleri ile karakterizedir ve öksürük nöbetleri uyku düzenini bozar, günlük aktiviteleri zorlaştırır ve yaşam kalitesini düşürebilir. Şiddetli öksürük kaburga kırıklarına, karın bölgesinde artan basınca bağlı karın fıtığına ve aşırı yorgunluğuna neden olablir. Tüm bunların yanısıra diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi zatürre ve orta kulak iltihabı gibi ikincil enfeksiyonların riskini artırabilir.